Wednesday, October 17, 2012

Pa vag mot forandring?


Dagarna rusar forbi har i Georgien. Jag har nu varit pa praktik i cirka en och en halv manad. Det gar bra, men ar stundom ganska langtrakigt. Mina uppgifter varierar lite mellan veckorna, da och da far jag besoka lokala projekt som FN-forbundet anordnar eller ar del i, under senare tid har jag dock suttit mest pa kontoret. Igar besokte jag dock en relativt nybyggd byggnad i Tbilisi, Public Service hall, dar jag fick lite rundvandring.

Det nyligen oppnade Public Service hall. En plats dar man atminstone i tanken, ska kunna fa hjalp med de flesta myndighetsarendena.


Inne i Public Service hall, star folk i ko (!) och vantar pa sin tur.

Pa kontoret har jag annars lite olika uppgifter, just nu jobbar jag delvis med en hemsida for ANI-programmet som jag namnt i tidigare inlagg. Tanken ar bland annat att ungdomarna som deltar i projektet, fran olika delar av Georgien ska publicera artiklar om sina erfarenheter och vad de lart sig genom ANI-utbytena. Detta ar intressant bade for ungdomarna sjalva, som far dela med sig av sina lardomar, men ocksa for andra intresserade for att se hur projektet fortloper.

Till skillnad fran de byggprojekt som presidenten initierar, sa tar saker och ting ofta ganska lang tid har i Georgien. Bara for den nyssnamnda hemsidan har vi fort en hel del diskussioner fram och tillbaka under flera dagar. Oftast ar han som ar ytterst ansvarig for hemsidesprojektet inte narvarande, sa det tar sin tid att fa saker i rorelse. Det blir dock en hel del intressanta diskussioner och mycket te!

Tbilisi by night

Livet i ovrigt gar bra, da och da knackar min granne pa dorren for att beratta nagot om sina barnbarn eller liknande. Ofta berattar hon detta pa georgiska, med inslag av ryska och ibland nagra ord pa tyska. Jag forstar ungefar 3% av dessa konversationer, men det ar sakert jatte intressant! :) sa jag ler.

Haromdagen hade de bytt las pa grinden till min innergard. Efter lite klattrande lyckades jag dock ta mig in, som tur ar har jag annu inte (!) skaffat mig nagon Georgisk mage, sa det gick ratt bra! Har fatt nyckel nu, sa slipper forhoppningsvis klattra i framtiden.



De politiska forehavandena fortsatter, Ivanishvili har publicerat en del namn pa de som ska sitta i hans nya regering. Samtidigt okar intresset for Ivanishvilis bakgrund, allt fler fragar sig var hans pengar kommer ifran och hur lange detta ska racka. Ivanishvili var bland annat delagare i en stor rysk bank till nyligen, da banken annonserade att den bytt agare for nagra manader sedan. En av Ivanishvilis tidigare affarskollegor, ar misstankt for pengatvatt och vapensmuggling, sa visst finns det grogrund for bade ryktesspridning och konspirationsteorier.


41 = Ivanishvilis koalition, The Georgian Dream
5 = President Saakashvilis parti United National Movement


En av Tbilis manga broar, for att fylla ut mitt inlagg nagot. Den har bron ar kanske framst kand for att ha nyttjats av  sjalvmordsbenagna  karlekspar, som trottnat pa livet. Forhoppningsvis ar den tiden forbi, men historien bestar.