Monday, November 19, 2012

Armenien i fokus


Jaha då var det dags för ett blogginlägg, den här gången är jag dock inte i Georgien utan har tagit mig över gränsen till Armenien och sitter nu på Armenska FN-förbundets kontor i Yerevan. Sedan senaste inlägget har jag varit med om en del äventyr och aktiviteter som jag tänkte dela med mig av.


I förra veckan fick jag besök i Tbilisi av Tove som gör praktik på Armeniska FN-Förbundet. Jag visade henne runt i Tbilisi och vi hann också med en liten utflykt till Lagodekhi, ett naturreservat utanför Tbilisi.

I fredags deltog vi i UNAGs firande av "The International day for Tolerance" genom att följa med några av mina kollegor till olika så kallade "Youth Centers" i staden Gori, en bit utanför Tbilisi. Det var roligt att se ett så stort engagemang kring en sådan dag, vi fick bland annat gå på teater, höra sång och musik, se dansuppvisning och besöka ett boende för IDPs (Internal Displaced People). Under dagen fick vi även hålla en kort presentation om vad tolerans kan innebära ur ett svenskt perspektiv.

Musik-underhållning på ett youth-center i Gori
UNAGs bil utanför Gori
På besök i ett bostadsområde för IDPs, tillsammans med kollegor från FN-förbundet och andra NGOer.

IDP bostäder utanför Gori
Diskussion om tolerans tillsammans med intresserade ungdomar

Teaterföreställning med temat tolerans och respekt

I lördags var det dags för Tove att återvända till Armenien och huvudstaden Yerevan, så jag passade på att följa med. Vi åkte en arrangerad tur via ett vandrarhem och fick på så vis lite guidning längs vägen. En mycket vacker väg med höga berg och många kyrkor, då och då dök det också upp spår av Sovjetunionen, i form av gamla övergivna fabriker.



















Och nu är jag som sagt i Yerevan. Igår fick jag lite guidning av Tove i staden och idag assisterade vi det  Armeniska FN-förbundet vid en kurs om genus-vetenskap. FN-förbundet här är lite annorlunda än det i Georgien. I Georgien har man t.ex. cirka 30 anställda, här är det två. Det ska bli spännande att få lära sig mer om Armeniens FN-förbund och deras projekt. Mer om detta senare! Allt gott!


Parlamentet i Yerevan.

Utsikt över Armeniens huvudstad, Yerevan



Kryddor, det gäller att veta vad kryddan man letar efter heter på Armeniska eller Ryska, annars kan det bli svårt.



På marknaden i Yerevan, försäljning av djur...

Ett nytt alfabet att lära sig?! Armeniens alfabet är i likhet med det Georgiska, unikt och liknar inget annat. 

Tove vid sitt skrivbord, på Armeniska FN-förbundets kontor