Tuesday, September 25, 2012

Politik och komplikationer

Det ar nu cirka en vecka kvar till parlamentsvalet och oppositionen har blivit alltmer synlig. I forra veckan slapptes ett antal videofilmer som visar pa overgrepp och tortyr i Georgiska fangelser. Oppositionen, med miljardaren Bidzina Ivanishvili i taten, havdar att detta aldrig kunnat ske utan president Sakaashvilis vetskap. Till debatten hor ocksa att manga sitter oskyldigt anklagade i Georgiens fangelser.

Stamingen har blir alltmer komplicerad, till och med hotfull pa sina hall. Stora student demonstrationer mot overgreppen och mot polisen har agt rum flera kvallar i rad nu, och den demokratiseringsprocess som pagatt sedan Rosrevolutionen 2003, da nuvarande presidenten Saakashvili tog makten, ser ut att fa sig en rejal torn. Hittills har demonstrationerna varit relativt lugna, men osakerheten kring vem som ska leda landets framtid har blivit pataglig.






Ivanishvilis parti, The Georgian Dream, som egentligen ar en koalition utav olika partier, med helt olika politiska mal, har annu inte lagt fram nagot tydligt partiprogram. Det mesta handlar om att smutskasta Saakashvili och hans parti. Rykten om att Ivanishvili har "vissa" band med Moskva, har alltmer tonats ner, men mystiken kring Ivanishvili finns kvar.



Alldeles nyss fick jag veta att en av initiativtagarna till studentprotesterna, nu blivit arresterad och ingen vet riktigt vad som kommer handa honom. Manga av mina Georgiska vanner ar besvikna och har borjat trottna pa alla politiska utspel. Fortsattningen pa detta aterstar att se. Lat oss hoppas att alla valobservatorer och internationella representationer kan hjalpa till att stotta den demokratiska processen, sa att inte det forestaende valet leder till ytterligare besvikelser.

Daniel.

Monday, September 24, 2012

Lite resor i landet

Livet i Georgien fortsatter, forra helgen var jag i staden Kutaisi pa lite aventyr med Svenska ambassadens praktikant, Tindra. Vi akte pa morgonen fran Tbilisi, med marshrutka, som formodligen ar det popularaste fortskaffningsmedlet haromkring. Marshrutka - som for ovrigt ar vanligt i manga lander i Osteuropa, men aven i t.ex. Mellanostern - ar en minibuss som ofta packas full med passagerare innan den kor. Vill man hoppa av, sager man bara till chaufforen, sa stannar han. Resan fran Tbilisi till Kutaisi tar ungefar 3 timmar och kostar cirka 40 kronor.



Vi traffade nagra gamla kamrater fran mina tidigare besok i landet och besokte nagra intressanta platser. Just nu ar bygget av en ny parlamentsbyggnad i full gang i Kutaisi och manga delar av staden haller pa att byggas om.



I torsdags foljde jag med ANI (Advancing National Integration) programmet till Zugdidi, en stad i vastra Georgien, dar Georgiska FN-forbundet (UNAG) jobbar med integration av ungdomar fran olika etniska grupper. Nar vi var dar, fick ungdomarna  lara sig en del om miljo och praktiska rad for att stodja en hallbar utveckling. Det var ocksa en del lekar och dans pa programmet, sa det var fullt upp hela tiden. Gruppen bestod av ungdomar fran framst tva omraden i Georgien, Zugdidi och Baghdati och planen ar att de ska traffas regelbundet for gemensamma aktiviteter.



Jag och mina medarbetare passade ocksa pa att besoka det vackra Dadiani palatset i Zugdidi.


Framat kvallen var det dags att bli injuden till supra (middag) i en kollegas familj, bordet ar fullt av god mat och delikatesser.


Efter ANI-programmet i Zugdidi, stannade vi over natt, for att dagen efter, bege oss till Kutaisi och ett annat ANI-projekt. Dar besokte vi bland annat ett dagcenter for handikappade barn, dar barnen far lite olika redskap och stod for att utveckla sina fardigheter. Det var fascinerande att se den energi och gladje som anda fanns bland barnen och stodpersonalen, trots att Georgien i stort ar langt ifran svensk standard nar det galler tillganglighet och stod till funktionsnedsattningar, det ar mycket som behover goras inom detta omrade.


Efter utflykten till Zugdidi och Kutaisi. atervande vi till Tbilisi pa fredagskvallen. Fler besok pa ANI-projekt runtom i Georgien kommer troligtvis dyka upp framover.

Under senaste helgen var jag bland annat hembjuden till en god van, Tindra som jag namnt tidigare, pa middag, tillsamans med en sekreterare fran ambassaden. Det var trevligt och vi fick utrymme att diskutera vara olika funderingar, framforallt runt det kommande parlamentsvalet. I sondags besokte jag ytterligare en god van som sysslar med faktning. Det var tavling och jag fick lara mig lite hur faktning fungerar, har ju inte sa mycket erfarenhet av det sen tidigare..



Nu ar jag ater pa kontoret, och ska strax ga pa lunch. Ser fram emot en spannande vecka, med nya lardomar och aventyr.

Allt gott!