Tuesday, September 25, 2012

Politik och komplikationer

Det ar nu cirka en vecka kvar till parlamentsvalet och oppositionen har blivit alltmer synlig. I forra veckan slapptes ett antal videofilmer som visar pa overgrepp och tortyr i Georgiska fangelser. Oppositionen, med miljardaren Bidzina Ivanishvili i taten, havdar att detta aldrig kunnat ske utan president Sakaashvilis vetskap. Till debatten hor ocksa att manga sitter oskyldigt anklagade i Georgiens fangelser.

Stamingen har blir alltmer komplicerad, till och med hotfull pa sina hall. Stora student demonstrationer mot overgreppen och mot polisen har agt rum flera kvallar i rad nu, och den demokratiseringsprocess som pagatt sedan Rosrevolutionen 2003, da nuvarande presidenten Saakashvili tog makten, ser ut att fa sig en rejal torn. Hittills har demonstrationerna varit relativt lugna, men osakerheten kring vem som ska leda landets framtid har blivit pataglig.






Ivanishvilis parti, The Georgian Dream, som egentligen ar en koalition utav olika partier, med helt olika politiska mal, har annu inte lagt fram nagot tydligt partiprogram. Det mesta handlar om att smutskasta Saakashvili och hans parti. Rykten om att Ivanishvili har "vissa" band med Moskva, har alltmer tonats ner, men mystiken kring Ivanishvili finns kvar.



Alldeles nyss fick jag veta att en av initiativtagarna till studentprotesterna, nu blivit arresterad och ingen vet riktigt vad som kommer handa honom. Manga av mina Georgiska vanner ar besvikna och har borjat trottna pa alla politiska utspel. Fortsattningen pa detta aterstar att se. Lat oss hoppas att alla valobservatorer och internationella representationer kan hjalpa till att stotta den demokratiska processen, sa att inte det forestaende valet leder till ytterligare besvikelser.

Daniel.

No comments:

Post a Comment