Monday, December 3, 2012

Nya bekantskaper och lite forvirring.

Hej,

Nu ar jag ater tillbaka i Tbilisi efter en betydande mangd strapatser i grannlandet Armenien. Som av en handelse rakade jag igar stota pa en god van pa vag med att guida tva ukrainska tjejer i Tbilisi. Jag hangde pa och det visade sig att den ena av tjejerna jobbar pa ukrainska ambassaden i Stockholm. Det blev en hel dag och pa kvallen begav vi oss till ett cafe, dar jag bland annat blev introducerad for andra sekreteraren pa svenska ambassaden i Tbilisi samt forsta sekreteraren (First Secretary) for georgiska ambassaden i Stockholm (som tydligen ocksa var pa besok i Tbilisi).




Naturligtvis blev det en hel del politik, men ocksa en del diskussion om kultur och traditioner, bade georgiska och svenska. Jag fick aven mojlighet att utoka mitt ryska ordforrad da en georgisk man vid bordet intill, bestamt sig for att bjuda oss pa vin. Det var en trevlig kvall och det visade sig att vi alla hade manga gemensamma vanner, sa det blir forhoppningsvis fler sadana kvallar.

I morse nar jag anlande till kontoret, mottes jag av en massa ungdomar. Jag fragade min handledare vilka de var och hon forklarade kort att de deltog i "armenien-projektet". Jag ville fraga mer men hon verkade upptagen och borjade prata med ungdomarna pa georgiska, nar de slutligen gick in i ett rum intill, beslot jag mig for att smita ivag till mitt skrivbord.

Under min tid i Armenien, har FN-forbundets "Confidence Building"-projekt satt igang pa riktigt. Projektet som ar ett samarbete mellan de tre landerna i sodra kaukasus (...), syftar framst till att skapa goda relationer mellan  landerna och projektet sker ocksa i samarbete Svenska FN-Forbundet. Det ar detta projekt som min handledare i morse (troligtvis) benamnde "armenien-projektet". Rent praktiskt handlar projektet om att ungdomar fran de olika landerna mots i debatter och lager av olika slag for att bryta ner sterotyper och skapa relationer.

Efter lite research har jag nu borjat fa en overblick over de pagaende aktiviteterna for projektet, har ar ett schema som jag med lite hjalp fran min kollega i Armenien lyckats fa ihop:
  • 28/11-2/12 Debatt deltagare fran alla lander
  • 30/11 Georgier aker till A1 for att delta i seminarier
  • 3/12-7/12 Georgier aker till A2 for att delta i seminarier
  • 7/12-11/12 Deltagare fran alla deltagande lander kommer till Tbilisi for seminarier
De ungdomar jag motte i morse var de som ska aka till Armenien och det armeniska FN-forbundet idag. Skont att fa ordning pa saker och ting!

Nu vantar jag pa att fa lite mer uppdatering fran min kara handledare Teona, sa snart hon far tid over!


Allt gott fran Tbilisi!

Daniel