Friday, December 14, 2012

Utbyte och Luciafirande! :)

Den senaste veckan (och helgen innan det) har verkligen varit fullbokad. I fredags forra veckan, var jag pa tagstationen for att ta emot ett gang ungdomar fran Azerbaijan, nagra timmar senare var det dags att ta emot ett gang ungdomar fran Armenien.


Ungdomarna skulle delta i ett utbyte som FN-Forbundet jobbar med, det som jag namnt om tidigare. Cirka 8 personer fran vardera land plus cirka 16 georgier och tva svenskar (jag och Tove) deltog i utbytet och det var verkligen fullt upp hela tiden. Tove var koordinator for den Armeniska gruppen och tillsammans deltog vi i bade sightseeing, fritid och seminarier med deltagarna. Det var mycket spannande och larorikt, och att dessutom fa agera guide i mitt kara Tbilisi var inte fy skam.


Under utbytet fick deltagarna bland annat lara sig om medling och konflikthantering (tva av mina huvudomraden (!)), men det viktigaste var troligtvis att bygga relationer. Den som ar nagorlunda insatt i de angivna landernas situation, vet att det finns vissa komplikationer mellan dem, jag skriver mer om dessa en annan gang (bilder av deltagarna publicerar jag inte har av forklarliga skal).


Efter utbytet, var det dags att atervanda till skrivbordet for att skriva ihop en rapport. I tisdags var jag inbjuden pa luciafirande, det kandes precis som i Sverige, eller i alla fall nastan. Luciataget bestod av Georgier (som studerar svenska i Tbilisi (!)) och det bjods pa lussekatter och glogg! (ber om ursakt for de suddiga bilderna). Jag hamnade snart i konversation med ett antal myndighets-anstallda, jordbruksverket, naturvardsverket etc. Utrikesdepartementet (det svenska) har utan tvekan ett stort intresse for Georgien, att utrikesminister Carl Bildt anlande till Tbilisi dagen efter gor inte det hela mindre markbart.

(H.E.) Diana Janse, Sveriges ambassador i Tbilisi, halsar oss valkomna.

Georgiskt (?) Luciatag. Och de sjunger pa flytande Svenska! (om an med viss brytning).



Och yes, jag lyckades fa en bild (om an nagot mork); Carl Bildt tillsammans med Diana, pa vag fran ett mote med EUMM. (Tbilisi, igar).

Imorgon (lordag) blir det middag med nagra av de "myndighets"-personer jag motte under luciafirandet. Och nu, ar det dags for hemgang! Allt gott och ha en trevlig helg!